EN1090 norm gecertificeerd
Tilkin Powder Coatings behaalde het EN1090-certificaat op
4 februari 2015 als eerste in Europa.

Het behalen van normen en certificaten behoort zeker niet tot onze dagelijkse berichtgeving, maar als je de eerste in Europa bent, mag dat zeker met enige fierheid verteld worden. Tilkin Powder Coatings uit Tongeren heeft namelijk als eerste poederlakkerij van alle lidstaten de EN-1090 behaald. “Deze norm staat voor de productiecontrole die we toepassen, maar vooral voor de kwaliteit die we leveren,” zegt gedelegeerd bestuurder Rosy Tilkin. “Er is hard aan gewerkt. Het goede nieuws is dus een bekroning voor alle inspanningen die we hiervoor hebben geleverd.” Ook metaalconstructiebedrijven moeten aan deze norm voldoen.
METALLISEREN (Vlamverzinken)
Autogeen metalliseren

Deze behandeling kan enkel uitgevoerd worden op een metalen en gestraalde ondergrond met voldoende ruwheid en zuiverheid van het substraat. De eigenlijke procedure bestaat erin een hoogwaardige zink-aluminium legeringdraad te smelten in een zuurstof-propaangasverbranding. De versmolten deeltjes worden door middel van perslucht op het te bewerken materiaal geblazen om zo een roestwerende zinklaag aan te brengen.

Elektrisch metalliseren

Elektrisch metalliseren is een techniek die te vergelijken is met het MIG-lassen. Bij het spuiten wordt een elektrische boog getrokken tussen de twee draden. De gesmolten materiaaldeeltjes worden dan naar het substraat verstoven.

Levensduur

Aangezien de legering zink-aluminium nog betere resultaten geeft, kan een langere levensduur bereikt worden. Het gebruik van elektrisch metalliseren levert nog betere eigenschappen op dan autogeen metalliseren waardoor een levensduur van 25 à 30 jaar gemakkelijk kan bereikt worden.

De voordelen tegenover galvaniseren zijn:

  • geen vervorming door opwarming
  • ideaal oppervlak voor het ontvangen van poedercoating
  • geen invloed door chemische samenstelling van materialen (Si- en P-gehalte)
  • kathodische bescherming